Saturday, December 26, 2015

Kuinoa Unu ve Glutensiz Ekmek

Dimyat Gold ürünleri arasına yeni katılan süper besin kuinoa unu, gluten alerjisi olan (çölyak hastalığı) veya glutensiz beslenmeyi tercih edenler için mutfağınızda bulunduracağınız ve çok sık kullananabileceğiniz bir ürün.

Ekmekten vaz geçemeyenler için güzel bir glutensiz ekmek bulmak veya daha da iyisi evde pişirebilmek oldukça önemlidir. Dışarıdan satın alınan glutensiz ekmek ve unlu ürünler içerisinde çoğunlukla sadece pirinç unu ve patates nişastası gibi kana çok çabuk karışan ve şeker metabolizmasını negatif etkileyebilen  rafine unlar bulunur.


Kuinoa unu besin değeri en yüksek unlardan bir tanesidir. Glutensiz un karışımınızı evde kendiniz Dimyat Gold kuinoa unu kullanarak hazırladığınızda elde edeceğiniz ekmek besin değeri yüksek bir ekmek olacaktır. İnka'lar tarafından tahılların anası olarak adlandırılan kuinoa, içerisinde tüm elzem amino asitleri bulunduran komple bir protein kaynağıdır ve yüksek oranda lif içerir. Tüm bunların yanı sıra manganez, demir ve magnezyum bakımından da zengindir.

Bu tarif kuinoa unu dahil, gluten içermeyen, çeşitli unlar içermekte. Ekmek yapımında kullanılan değişik unların oranı, ekmeğin başarılı pişmesiyle yakından ilgili olduğundan, basit bir mutfak tartısı edinmenizi öneririm.

Kuinoa unundan ekmek yapımı tarifine www.dimyat.com.tr web sayfası, yemek tarifleri bölümünden ulaşabilirsiniz. Aşağıda tarifin hazırlanışını daha detaylı olarak bulabilirsiniz.

Malzemeler; 
Kuru maya                                          2 ½ çay kaşığı
Ilık su                                                 1 ½ bardak
Pekmez                                               2 çorba kaşığı
Nohut unu                                           110g
Kuinoa unu                                          110g
Pirinç unu                                            100g
Patates nişastası                                  155g
*Chia                                                  3 çorba kaşığı
Tuz                                                     1 çay kaşığı
Yumurta                                              3 adet
Zeytinyağ                                            3 çorba kaşığı
Beyaz kuinoa (çiğ)                               2 çorba kaşığı
Ayçekirdeği (kabuksuz)                        2 çorba kaşığı
Haşhaş tohumu                                   1 çorba kaşığı                     

Ufak bir kaba ılık su, kuru maya, chia ve pekmezi ekleyerek 10 dakika kadar mayanın aktif olmasını bekleyiniz. Maya aktif olduğunda suyun üzerine doğru kabaracaktır.

 



Hamur yoğurma aksesuarı olan bir mutfak robotuna, kuru malzemeleri koyunuz (nohut unu, kuinoa unu, pirinç unu, patates nişastası ve tuz). Makineniz yoksa, elinizle de yoğurabilirsiniz.


Bir başka kapta da yumurtalar ve zeytinyağını çırparak, karışıma katmak üzere hazırlayın ve bir kenara koyunuz. 



İçerisinde kuru malzemelerin bulunduğu, düşük hızda çalışan, mutfak robotuna ilk önce, ılık su karışımını katarak, iyice karışmasını sağlayın ve karışımı  2 dakika kadar bekletiniz.



Bu karışıma, yumurta ve yağ karışımını da ekledikten sonra, 2 dakika kadar karıştırarak, iyice harmanlanmasını sağlayınız.



Bu aşamada çiğ beyaz kuinoa, ay çekirdeği ve haşhaş tohumlarını da ekleyebilirsiniz. Bu tohum karışımını eklemek istemezseniz, kullanmayabilirsiniz ancak katarsanız, ekmeğin lif oranı artarak, çiğnerken, ağızda hoş bir kıtırtı oluşturacaktır. Hazırlamış olduğunuz ekmek hamurunu bir kalıba yerleştirdikten sonra önceden 180 dereceye ısıttığınız fırına koyunuz. 


Ekmeğin pişme süresi aşağı yukarı 1 saat kadardır.



Afiyet olsun.

*Doğrudan tüketimde günlük alım miktarı kişi başı en çok 15g (yaklaşık 1,5 çorba kaşığı) olmalıdır.







No comments:

Post a Comment